Så kan durengöra gummistövlar inifrån och ut

Spread the love

Vad som började som ett funktionellt sätt att vada fram genom blöta och smutsiga pölar har nu blivit ett fashion statement. Gummistövlar är nu standard i de flesta skogarderober. Även om de flesta av dem är rätt hållbara så behöver de tas om hand ibland för att fortsätta hålla dina fötter torra och fortfarande vara trendiga.

Så kan du rengöra utsidan av ett par gummistövlar

För att se till att dina gummistövlar ska förbli flexibla och se så bra ut som möjligt bör du skölja av eventuell blöt smuts eller lera med vanligt vatten efter varje gång du har haft på dig dem.

Om leran har torkat kan du använda en medelhård borste för att borsta bort den. Håll särskilt koll på sulorna. Du kan behöva använda en mindre borste, till exempel en gammal tandborste, för att kunna avlägsna lera från mönstret i sulorna. När gummistövlarna är helt rena kan du torka av dem med en gammal trasa doppad i varmvatten.

För att avlägsna svårare smuts eller salt kan du blanda en tesked diskmedel med fem deciliter varmvatten. Doppa en trasa i blandningen och rengör gummistövlarna uppifrån och ned. Torka sedan av stövlarna med vanligt vatten och en ren trasa.

Låt gummistövlarna lufttorka naturligt utan att stå i någon direkt värmekälla såsom ett element eller i stark sol.

Glöm inte insidan av gummistövlarna

Insidan av gummistövlarna kräver ännu mer behandling än utsidan. De flesta gummistövlar har ett foder eller en innersula som kan bli smutsig och börja lukta illa. Om den inte rengörs kan insidan av gummistövlarna faktiskt bli en grogrund för illaluktande bakterier och fotsvamp.

För att rengöra insidan kan du blanda ihop en tesked effektivt tvättmedel som innehåller tillräckligt med enzymer för att lösa upp smuts (till exempel Ariel eller Via), och fem deciliter varmvatten. Blöt en ren trasa i lösningen och torka av hela insidan av gummistövlarna. Doppa sedan en ny och ren trasa i vanligt varmvatten för att torka bort tvättmedelsblandningen.

Som en extra förebyggande behandling för att förhindra bakterietillväxt kan du blanda ihop en lösning av 50/50 procent ättika och vatten. Häll ättiksblandningen i en sprayflaska och spraya lätt inuti gummistövlarna. Låt stövlarna lufttorka utan att exponeras för direkt värme eller solljus.

Om du har haft på dig gummistövlarna i kontaminerat vatten vid en översvämning bör insidan desinficeras med en blandning av tallbarrsolja eller ett fenoliskt desinfektionsmedel (Lysol) och rent vatten. Blanda enligt instruktionerna och skrubba insidan och utsidan med en mjuk borste. Låt gummistövlarna lufttorka. OBS: en längre tids användning av blekmedel som klorin kan skada gummistövlarna.

För att fräscha upp illaluktande gummistövlar kan du strö över ungefär 1/2deciliter bikarbonat för varje stövel. (Insidan av stöveln bör vara torr). Låt bikarbonatet ligga kvar över natten eller längre tid. Töm sedan gummistövlarna innan du använder dem.

Byggkrossen.se