Lär dig identifiera4insekter som äter hål på dina kläder

Spread the love

Utöver malar så är syrsor och silverfiskar ofta skyldiga

Identifierafyrainsekter som äter hål på dina kläder

När en insekt tuggar hål på din favorittröja finns risken att ännu fler hål kommer att dyka upp, så länge du inte kan identifiera vilken typ av insekt som orsakat hålet. Malar är alltid den första insekten som beskylls för att äta upp kläder, men syrsor, kackerlackor eller skalbaggar kan också vara skyldiga. När du vet vad som orsakar problemet kan du göra dig av med dem genom att använda särskilda insektsmedel eller ekologiska metoder.

Pälsängrar

Det finns tre olika typer av pälsängrar som är väldigt lika, den enda skillnaden är färgen.

  • Flerfärgade pälsängrar: Dessa skalbaggar har antingen ett jämnt eller ojämnt mönster av svart, vitt, brunt och gult och är endast 3 mm långa. Larverna är ovala eller långsmala och har bruna eller svarta borst.
  • Svarta pälsängrar: Attagenus har helt svarta kroppar och brunfärgade ben som vuxen och varierar i längd från 2 till 3 mm. Larverna kan variera från ljust gula till gyllene eller mörkbruna. Larverkas kroppar smalnar av från huvudet till bakdelen.
  • Vanliga pälsängrar: Dessa skalbaggar har svart, vitt, rött och orange skal. Deras larver är rödbruna och täckta med fina hår.

Honorna lägger mjuka, vita ägg på dolda platser i kläder, möbler, golvsprickor och mattor. Äggen kläcks inom 8-15 dagar och kläcks snabbare i varmt väder. De flesta pälsängrar ger vanligen upphov till fyra generationer inom ett år, vilket är mycket jämfört med många andra skalbaggar som endast producerar en generation per år.

Den är inte den vuxna insekten utan larverna som äter textilier. De börjar äta så fort ägget kläcks. Larverna äter naturliga fibrer som ull, mohair, päls och fjädrar och kan krypa från ställe till ställe. De upptäcks vanligen på textilier men kan leva i vilka mörka skrevor som helst, inklusive luftkanaler, garderober och bakom golvlister.

Pälsmal

Om du ser en maskliknande insekt med hårt skal är det faktiskt pälsmalens larver. Larverna har ett platt skal på cirka 6-12 mm. Det är denna insekt som skapar hål i dina kläder och andra textilier. De äter päls, flanell, ull, smutsiga tyger och hår. De vuxna malarna är väldigt små och syns sällan.

Kackerlackor

Kackerlackan är ett riktigt skadedjur, eftersom dess avföring kan orsaka astma, bära på sjukdomar och smutsa ned kläder. Dessutom kan kackerlackor också skada kläder och textilier i hemmet. Kackerlackor dras till svett och kroppsvätskor, fläckar från mat och dryck och stärkelse. När kackerlackorna äter dessa fläckar kan de också göra hål i fibrerna eller försvaga dem så att hål uppstår.

Syrsor

Det är inte många som tror att syrsor är insekter som äter hål på kläder, och faktum är att de inte äter rena kläder. Däremot dras de till fläckar från kroppsvätskor, mat, dryck och stärkelse. Syrsan äter resterna av fläcken, och under skrovmålet biter den också ofta av tygets trådar. Detta upptäcks vanligen inte förrän plagget är tvättat eller används, då plötsliga hål upptäcks. Syrsornas avföring kan också fläcka rena kläder. Om du upptäcker ett angrepp bör du tvätta alla kläder igen innan du har på dig dem.

Byggkrossen.se