6hushållssysslor du behöver göra varje vår

Spread the love

Den ultimata checklistan inför vårstädningen

När vädret börjat bli varmt får man lust att ta av sig sina varma vinterkläder, fräscha upp runt omkring sig och spendera tid utomhus. Efter de svåra väderförhållandena finns det mängder av sysslor som behöver göras varje vår så att somrarna kan få vara lite mer bekymmerslösa.

Att följa en lista på sysslor inför vårstädningen, både inomhus och utomhus, kommer att hjälpa dig att undvika att missa någon viktig syssla och att förbli organiserad. Att ta hand om problemen medan de fortfarande är små kommer i längden att spara dig både tid och pengar.

Börja inomhus och jobba dig utåt

Även innan vädret är varmt nog att ta hand om sysslorna som behöver göras utomhus kan du få ett försprång i vårstädningen inomhus. Även om det alltid finns områden som behöver städas dagligen eller varje vecka räcker det ibland med att städa en gång per säsong eller då och då.

Byt batterier i brand- och kolmonoxidvarnare

Att byta batterier i brand- och kolmonoxidvarnare tar bara några få minuter, men det är en syssla som kan innebära skillnaden mellan liv och död. Även en brand i ett litet kök eller i tvättstugan kan orsaka betydligt mer skada än du kan tänka dig och kosta tiotusentals kronor att reparera.

Byta luftfilter i dittvärme- och luftkonditioneringssystem

Om du inte har bytt filter i ditt värme- eller luftkonditioneringssystem regelbundet bör du göra det nu. Rena filter minskar slitaget på systemen och förbättrar kvaliteten på luften du andas in.

Flytta möbler för att rengöra de där svåråtkomliga ställena

Vi är nog alla skyldiga till att endast rengöra de ställen där det mest synliga dammet samlas och hoppa över de mer svåråtkomliga ställena, som golvet under möbler eller takfläkten. Du kanske till och med har glömt bort att dessa platser kan bli smutsiga. Lita på oss, deärsmutsiga, och det är dags att rengöra dem.

Kontrollera eller byt ut vattenslangarna till tvättmaskinen

Tvättmaskinens vattenslangar, särskilt de som är tillverkade av gummi, är en tickande bomb som en dag kommer att brista. Och eftersom slangarna är anslutna till vattenflöden med högt tryck kommer det att orsaka översvämningar när de brister, som kan förstöra golv, väggar och ge upphov till skador värda tusentals kronor.

Nu är det därför dags att kontrollera vattenslangarna för att se om de har mindre läckor som kan bli större, eller ännu bättre – att byta ut gummislangarna till vattenslangar i rostfritt stål.

Rengöra torktumlarens ventiler

Även om du har rengjort din torktumlares luddfilter efter varje användning har en hel del ludd lyckats ta sig vidare till torktumlarens utgångsrör. Förhoppningsvis har större delen av det passerat igenom röret och utomhusventilen. Men om utomhusventilen är blockerad av buskage, snö eller ludd som är våt av fukt är det dags att satsa på en ingående rengöring.

Om du fortfarande använder en flexibel slang till torktumlaren som ser ut som aluminiumfolie bör du byta ut den redan idag mot ett fast ventilationsrör av metall. Det är bara du som kan bidra till att förhindra att en brand som är orsakad av luddet från torktumlaren uppstår.

Avlägsnasediment från varmvattenberedarens tank

Om du inte har en tanklös varmvattenberedare kan sediment ansamlas i botten av varmvattenberedaren, vilket kan orsaka mekaniska problem och läckor. Var sjätte månad bör alla varmvattenberedare delvis tömmas på vatten. Det är en enkel procedur så länge du följer alla stegen. Kom ihåg att elektricitet och vatten inte alltid är en bra kombination!

Byggkrossen.se