4dåliga städvanor som förstör ditt hem

Spread the love

Att städa ett hus eller utföra sysslor ligger oftast inte högst upp på vår lista över roliga aktiviteter. Då är det betydligt roligare att ha en picknick, ge sig ut på en vandring, se flera avsnitt på rad av en bra tv-serie eller besöka vänner. Eftersom allt här i livet handlar om att skapa en balans så är det okej att lämna några dammråttor under sängen i en vecka eller så, men det finns en del riktigt dåliga städvanor som du verkligen bör sluta med, eftersom de faktiskt sänker värdet på din bostad. Om dessa sysslor inte utförs med jämna mellanrum kan värdet på din bostad minska, och lösningar och reparationskostnader kan bli extremt höga.

Behöver du flyttstädning i Stockholm? Flyttstädfabriken erbjuder fast pris & kvalitetsgaranti! Komplett flyttstäd och flytthjälp. Välkommen!

Att bortse från mindre VVS-problem

Att kökskranen droppar, att vattnet i handfatet rinner undan långsamt eller en toalett som ständigt rinner kan vara irriterande. Det kanske inte verkar vara något större problem, men det kommer det att bli om du inte tar hand om dem på rätt sätt. Igensatta toaletter eller rör kan svämma över eller brista. Små pölar från läckor kan också resultera i mögel eller att trägolv och bärande bjälkar kan ruttna.

Lösningen

Rengör regelbundet handfat och duschavlopp för att avlägsna hår och fettproppar. Lyssna noga efter rinnande vatten eller droppande ljud både inomhus och utanför din bostad. Många mindre VVS-problem kan lösas med endast några få verktyg och material. Om du inte är händig är det bara att ringa en rörmokare.

Att glömma bort luftfilter och ventiler

De flesta luftfilter som används av värme- och luftkonditioneringssystem kostar omkring 50 kr. Att byta ut ett värmesystem i en bostad på 185 kvm kostar omkring 40 000 kr. Vad väljer du? Att låta ventilerna täppas igen av damm överbelastar systemet och kan göra så att det går sönder. Att dammsuga ventilerna varje månad och byta ut filtret tar mindre än 15 minuter och kommer att skydda systemet och förbättra luftkvaliteten för dig och din familj.

Lösningen

Dammsug ventilerna i värme- och luftkonditioneringssystemet varje månad och byt ut luftfiltret enligt instruktioner från din VVS-specialist.

Att använda fel rengöringsprodukter

Bra jobbat att du städar, men inte alla sorters städning är bra om du använder fel produkter. Starka kemikalier avlägsnar skyddande lager, och en del rengöringsprodukter kan också byggas upp och förstöra det du försöker hålla rent. Att till exempel använda sig av ett syrabaserat rengöringsmedel, även ättika, påbänkskivor av marmor kan etsa och orsaka märken på stenmaterialet. De går inte att ta bort om du inte slipar ned stenen, vilket är rätt dyrt. Eller att använda golvvax på laminat eller trägolv som är förseglat med polyuretan kommer att ge ett matt och smutsigt intryck. Att ta bort vaxet kan faktiskt skada det fabriksapplicerade tätningsmedlet.

Lösningen

Läs alla etiketter på varje rengöringsprodukt, och ta dig tiden att lära dig tillverkarnas och experternas åsikter om hur du ska sköta om olika material i hemmet.

Att låta hemmet bli rörigt

Vi är alla skyldiga till att någon gång ha det rörigt och stökigt hemma. Ofta byggs röran upp tills uppgiften att organisera i kaoset känns oöverstiglig. Att inte kunna hitta din favorittröja är en sak, men att låta stök och sopor samlas i överflöd skapar den perfekta grogrunden för gnagare, kackerlackor, malar, spindlar och mögel. Nu kanske den där borttappade tröjan inte känns som ett särskilt stort problem längre.

Lösningen

Släng soppåsar som innehåller matavfall dagligen. Åtminstone varje säsong bör du titta igenom bostaden och förrådet och försöka göra dig av med papper, särskilt kartong. Håll noga koll på alla delar av huset efterinsekts- eller gnagaraktivitet och behandla eventuella skadedjur enligt rekommendationerna.

Byggkrossen.se